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Dear Mr. Barch: 
  
From August 5 to August 23, 2013, U.S. Food and Drug Administration (FDA) investigators 
conducted an inspection of your facility located at 30 Buxton Farms Road, Suite 110, 
Stamford, CT 06905.  The investigators observed serious deficiencies in your practices for 
producing sterile drug products.  For example, investigators observed that your firm’s 
operators did not use proper aseptic technique to don sterile gowning prior to aseptic 
operations, and they were observed putting on sterile gowns without gloves and not wearing 
sleeve covers. In addition, FDA observed operators leaning with forearms on the horizontal 
work bench surfaces on which aseptic operations are performed.  Furthermore, FDA 
investigators found that your firm failed to demonstrate through appropriate studies that your 
hoods were able to provide adequate protection of the ISO 5 area in which sterile products 
were processed. Therefore, your products were produced in an environment that poses a 
significant contamination risk. A Form FDA-483 was issued to your firm on August 23 and 26, 
2013.  
  
Although we acknowledge your email dated July 24, 2014, that indicated Pharmagen, 
including this facility in Stamford, CT, has closed and is no longer in business, based on this 
inspection, it appears that you were producing drugs that violate the Federal Food, Drug, and 
Cosmetic Act (FDCA). 
  



FDA acknowledges that Pharmagen registered its facility with FDA as a 503B outsourcing 
facility on January 21, 2014.    
  
A.    Compounded Drugs Under the FDCA 
  
At the time FDA inspected your facility, there were conflicting judicial decisions regarding the 
applicability of section 503A of the FDCA [21 U.S.C. § 353a], which exempts compounded 
drugs from several key statutory requirements if certain conditions are met.[1]  Nevertheless, 
receipt of valid prescriptions for individually-identified patients prior to distribution of 
compounded drugs was relevant for both section 503A of the FDCA and the agency’s 
Compliance Policy Guide 460.200 (CPG) (2002), which was then in effect.[2] During the FDA 
inspection, the investigators observed that your firm did not receive valid prescriptions for 
individually-identified patients for a portion of the drug products you produce. Based on this 
factor alone, those drugs were not entitled to the statutory exemptions for compounded drugs 
described in section 503A of the FDCA and did not qualify for the agency’s exercise of 
enforcement discretion set forth in the CPG.[3]  
  
Since FDA inspected your facility, Congress enacted and the President signed into law the 
Compounding Quality Act (CQA),[4] which amended FDCA section 503A by eliminating the 
advertising restrictions that had been the basis for conflicting judicial decisions. The CQA 
otherwise left section 503A intact, and so clarified that the remainder of section 503A, 
including the requirement of valid prescriptions for individually-identified patients, is 
applicable in every federal judicial circuit.  
  
The CQA also established a new section 503B in the FDCA [21 U.S.C. § 353b]. Under 
section 503B(b) of the FDCA, a compounder may elect to become an outsourcing facility by 
registering with the FDA.[5]  21 U.S.C. § 355] and the requirement to label products with 
adequate directions for use under section 502(f)(1) of the FDCA [21 U.S.C. § 352(f)(1)] if the 
requirements in section 503B of the FDCA are met. In addition, prescriptions for individually-
identified patients are not required for products produced under section 503B of the 
FDCA.    As noted previously, Pharmagen registered its Stamford, Connecticut facility with 
FDA as a section 503B outsourcing facility on January 21, 2014. Drug products compounded 
in a registered outsourcing facility can qualify for exemptions from the FDA approval 
requirements in section 505 of the FDCA [ 
  
To qualify for the exemptions under section 503B of the FDCA, the drug products must be 
compounded in a 503B outsourcing facility that meets all of the conditions set forth in section 
503B of the FDCA, which include, but are not limited to, reporting serious adverse events, 
labeling compounded products with certain information, and compounding drug products by 
or under the direct supervision of a licensed pharmacist. In addition, outsourcing facilities 
must comply with other provisions of the FDCA, including the current good manufacturing 
practice (CGMP) regulations under section 501(a)(2)(B) of the FDCA [21 U.S.C. 
§ 351(a)(2)(B)] and the prohibition on making, packing or holding drugs in insanitary 
conditions found in section 501(a)(2)(A) of the FDCA [21 U.S.C. § 351(a)(2)(A)].  
  
Generally, CGMP requirements for finished drug products are established in Title 21 of the 
Code of Federal Regulations (CFR) parts 210 and 211. As discussed further below, 
Pharmagen did  not comply with certain CGMP requirements.    
  
B.    Violations of the FDCA 
  
The drug products that you manufactured and distributed without valid prescriptions for 
individually-identified patients before registering as an outsourcing facility were not the 
subject of approved applications, and they are therefore unapproved new drugs in violation 
of section 505(a) of the FDCA. In addition, because these products were intended for 
conditions that are not amenable to self-diagnosis and treatment by individuals who are not 



medical practitioners, adequate directions could not be written for them so that a layman 
could use these products safely for their intended uses. Consequently, their labeling fails to 
bear adequate directions for their intended uses, causing them to be misbranded under 
section 502(f)(1) of the FDCA.  
  
In addition, your sterile drug products were prepared, packed, or held under insanitary 
conditions whereby they may have been contaminated with filth or rendered injurious to 
health. As such, all sterile drug products you manufacture are adulterated within the meaning 
of section 501(a)(2)(A) of the FDCA. Furthermore, because you manufactured and 
distributed a portion of your drugs without valid prescriptions for individually-identified 
patients, the manufacture of those drugs was also subject to FDA’s CGMP regulations for 
Finished Pharmaceuticals, Title 21 CFR parts 210 and 211. FDA investigators observed 
significant CGMP violations at your facility, causing such drug product(s) to be adulterated 
within the meaning of section 501(a)(2)(B) of the FDCA.     
  
Because your facility is now registered as section 503B outsourcing facility, this letter 
focuses on the insanitary conditions and violations of CGMP requirements that continue to 
apply even though you registered your facility as outsourcing facility.  Although you notified 
us that Pharmagen, including this facility in Stamford, CT, has closed and is no longer in 
business, you have not de-registered as an outsourcing facility. 
  
Insanitary Conditions Observed During FDA’s Inspect ions  
  
Based on the August 2013 inspection, FDA investigators noted that your sterile drug 
products were prepared, packed, or held under insanitary conditions whereby they may have 
been contaminated with filth, or rendered injurious to health, causing your drug products to 
be adulterated within the meaning of section 501(a)(2)(A) [21 U.S.C. §351(a)(2)(A)] of the 
FDCA. For example, our investigators observed that your firm’s operators did not use proper 
aseptic technique to don sterile gowning prior to aseptic operations, and they were observed 
putting on sterile gowns without gloves and not wearing sleeve covers. In addition, FDA 
investigators observed operators leaning with forearms on the horizontal work bench 
surfaces on which aseptic operations are performed.  Furthermore, our investigators found 
that your firm failed to demonstrate through appropriate studies that your hoods were able to 
provide adequate protection of the ISO 5 area in which sterile products were 
processed. Therefore, your products are produced in an environment that poses a significant 
contamination risk. As noted above, outsourcing facilities, like any other compounder, may 
not prepare, pack, or hold drugs under insanitary conditions (section 501(a)(2)(A) of the 
FDCA). 
  
CGMP Violations Observed During FDA’s Inspection  
  
FDA investigators also noted  CGMP violations at your facility, causing the drug products for 
which you did not obtain valid prescriptions for individually identified patients  to be 
adulterated within the meaning of section 501(a)(2)(B) [21 U.S.C. §351(a)(2)(B)] of the 
FDCA.  Such violations observed at your facility include, for example: 
  
1.    Your firm failed to establish and follow appropriate written procedures that are designed 
to prevent microbiological contamination of drug products purporting to be sterile, and that 
include validation of all aseptic and sterilization processes (21 CFR 211.113(b)). 
  
2.    Your firm failed to establish an adequate system for monitoring environmental conditions 
in aseptic processing areas (21 CFR 211.42(c)(10)(iv)). 
  
3.    Your firm failed to ensure that manufacturing personnel wear clothing appropriate to 
protect drug product from contamination (21 CFR 211.28(a)). 
  



4.    Your firm does not have, for each batch of drug product purporting to be sterile and/or 
pyrogen-free, appropriate laboratory determination of satisfactory conformance to final 
specifications for the drug product (21 CFR 211.167(a)). 
  
As noted above, outsourcing facilities must comply with current good manufacturing practice 
(CGMP) requirements under section 501(a)(2)(B) of the FDCA. On July 1, 2014, FDA issued 
a draft guidance, Good Manufacturing Practices — InterimGuidance for Human Drug 
Compounding Outsourcing Facilities under Section 503B of the FD&C Act. Until final 
regulations are promulgated, FDA intends to describe its expectations regarding outsourcing 
facilities and the CGMP requirements in 21 CFR Parts 210 and 211 through guidance. If you 
continue to operate as an outsourcing facility, you should consult this draft guidance 
regarding particular provisions in 21 CFR Parts 210 and 211 cited above, pending the 
development of final guidance or new regulations.  
  
Corrective Actions   
  
We acknowledge your email dated July 24, 2014, that indicated Pharmagen, including this 
facility in Stamford, CT, has closed and is no longer in business. FDA strongly recommends 
that if you decide to resume production of drugs, your management first undertake a 
comprehensive assessment of your operations, including facility design, procedures, 
personnel, processes, materials, and systems. In particular, this review should assess your 
aseptic processing operations and design. 
  
Conclusion  
  
The violations cited in this letter are not intended to be an all-inclusive statement of violations 
at your facility.  You are responsible for investigating and determining the causes of the 
violations identified above and for preventing their recurrence or the occurrence of other 
violations. It is your responsibility to assure that your firm complies with all requirements of 
federal law and FDA regulations.  
  
If you decide to resume operations, you should take prompt action to correct the violations 
cited in this letter. Failure to promptly correct these violations may result in legal action 
without further notice, including, without limitation, seizure and injunction.  
  
If you intend to resume production of drugs in the future, please include an explanation of 
each step being taken to prevent the recurrence of violations, as well as copies of related 
documentation. If you do not believe that the products discussed above are in violation of the 
FDCA, include your reasoning and any supporting information for our consideration. 
  
In addition to taking appropriate corrective actions, you should notify this office prior to 
resuming production of any sterile drugs in the future. 
  
Your response should be addressed to Karen N. Archdeacon, Compliance Officer New 
England District: One Montvale Ave, Stoneham, MA 02180. If you have questions regarding 
any issues in this letter, please contact our office at 781-587-7491. 
  
Sincerely, 
/S/  
Mutahar Shamsi 
District Director 
New England District 
  
  
Cc:        
Scott K. Morton 



Executive Vice President 
Pharmagen Laboratories, Inc. 
30 Buxton Farms Road, Suite 110 
Stamford, CT 06905 
 
 

 

[1] Compare Western States Med. Ctr. v. Shalala, 238 F.3d 1090 (9th Cir. 2001) with Medical Ctr. 
Pharm. v. Mukasey, 536 F.3d 383 (5th Cir. 2008).  

[2] The CPG set forth a non-exhaustive list of factors that FDA considered in determining whether to 
take enforcement action when the scope and nature of a pharmacy's activities raised concerns. This 
CPG has been withdrawn in light of new legislation. See below. 

[3] See 21 U.S.C. § 353a(a) (granting compounded drugs statutory exemptions if, among other things, 
“the drug product is compounded for an identified individual patient based on the . . . receipt of a valid 
prescription order or a notation, approved by the prescribing practitioner, on the prescription order that 
a compounded product is necessary for the identified patient . . . .”); CPG at 2 (“FDA recognizes that 
pharmacists traditionally have extemporaneously compounded and manipulated reasonable quantities 
of human drugs upon receipt of a valid prescription for an individually-identified patient from a licensed 
practitioner. This traditional activity is not the subject of this guidance.”). 

[4] Drug Quality and Security Act, Public Law 113-54, 127 Stat. 587 (Nov. 27, 2013). 

[5] See Draft Guidance for Industry, “Registration for Human Drug Compounding Outsourcing 
Facilities Under Section 503B of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act,” (December, 2013). 

  

 

 

  

 

  
 


